Cât costă mâncarea din România: poți trăi chiar și de două ori mai ieftin în unele orașe

de: Alexandru Puiu
29 04. 2021

Coșul de cumpărături standard format din șapte produse alimentare de bază are o valoare de achiziție foarte diferită în orașele României. Diferența poate fi chiar și de 100%, iar în mod surprinzător, Bucureștiul este printre cele mai ieftine orașe mari ale țării.

Coșul zilnic de cumpărături reprezintă de mult timp un barometru pentru cât de scumpă este viața într-un oraș sau în altul de pe teritoriul țării noastre, iar acum avem niște valori financiare actualizate pentru el.

Cel mai scump coș de cumpărături este format din șapte produse alimentare de bază și, într-o manieră cât se poate de ciudată, se regăsește în Zalău, reședința județului Sălaj. Datele pentru această analiză au fost agregate de către Institutul Național de Statistică. Lista produselor, dacă ești curios, include morcovi, cartofi, ceapă uscată, usturoi uscat, lapte dulce 1 litru, brânză de oaie și un ou. Cu excepția oului, discutăm de 1 kilogram din toate alimentele menționate. La Zalău, mai mult decât oriunde în altă parte a României, plătești 78 de lei pentru coșul de alimente. 

Pe de altă parte, ca și comparație, în București, același coș poate ajunge în medie până la 53 de lei, adică cu aproximativ 48% mai ieftin. Aceasta cu mențiunea că pentru Capitală nu există date statistice referitoare la prețul mediu la ouă și lapte. Am calculat astfel cu prețul mediu de 1,5 lei pentru un ou (cel mai mare din țară)  și de 4 lei pentru un litru de lapte. Fără să surprindă pe nimeni, viața în Cluj Napoca este un pic mai scumpă decât în București, coșul de cumpărături ajungând la 68,5 lei. În Timișoara, discutăm de 63,5 lei.

Dacă defalcăm lista de alimente pe tipuri de produse, conform datelor furnizate de INS, ajungem la concluzia că, în unele orașe reședință de județ, prețurile pot fi duble față de altele. Astfel, kilogramul de cartofi poate costa între 1,13 lei la Târgoviște și 2,75 la Alba Iulia. Un kilogram de ceapă poate costa 2 lei, dacă o cumperi de la Tulcea sau Botoșani, ori 5 lei la Deva, Miercurea Ciuc sau Oradea.

Cea mai scumpă legumă la ora actuală pare să fie usturoiul. Acesta ajunge și la 30 de lei, iar de cele mai multe ori are valoarea unui kilogram de brânză. Există totuși o excepție de la regulă, iar în Giurgiu îl găsești la 11 lei. La Brăila și Focșani sunt cei mai ieftini morcovi, 2 lei, iar la Zalău dai de trei ori mai mult pe acest aliment.

Brânza ieftină este la Târgu Mureș sau Piatra Neamț, aproximativ 18 lei pe kilogram. Cea mai scumpă este la Botoșani, 35 de lei. Un ou costă 90 de bani la Arad, dar sare până la 1,5 lei în Bacă și Botoșani.

Prețurile de mai sus au fost extrase din piață în februarie 2021 de către INS. S-a utilizat un eşantion de 100 pieţe agroalimentare, 48 de oboare, circa 125 de procesatori, circa 45 de angrosişti şi circa 855 de societăţi comerciale agricole şi unităţi de cercetare şi producţie agricolă.